Informació de la visita

Amb motiu de la commemoració dels 300 anys de la fi de la Guerra de Successió a Catalunya i per tant a Cardona, us presentem una visita dramatitzada a càrrec de 2 actors per la imponent fortalesa de Cardona a fi de conèixer d’una manera amena i atractiva els fets principals que hi van succeir. La visita dramatitzada és molt recomanable per al públic familiar i infantil.

“Desvalls, l’heroi de la resistència”

Us proposem un viatge en el temps, fins al 1714.

Barcelona fa mesos que està assetjada per l’exèrcit borbònic, però en mig d’una Catalunya devastada per la guerra, el Castell de Cardona es manté fidel al rei Carles i a les constitucions catalanes.

El coronel Manuel Desvalls, governador de la fortalesa, ja ho era l’any 1711 quan tota la fúria de l’exèrcit de les Dues Corones va intentar apoderar-se’n. Ell mateix, acompanyat de la Blanca, una cardonina refugiada al castell, ens guiaran i ens explicaran què va passar durant setge de Cardona. Descobrireu les raons que van fer que l’exèrcit més potent del mon acabés fugint de la vila i com la seva fortalesa es va guanyar el títol d’inexpugnable.

Els personatges de Manuel Desvalls i la Blanca, interpretats per 2 actors perfectament caracteritzats ens obriran les portes de la fortalesa de Cardona a fi d’endinsar-nos als fets que hi van succeir. Història i emocions, realitat i ficció.

Cardona, una fortalesa mítica

Cardona adquirí una rellevància significativa en 2 moments clau del conflicte: a l’any 1711 tingué lloc a Cardona un dur setge per part de l’exèrcit borbònic que durà 34 dies i on intervingueren prop de 15.000 soldats de nacionalitats diferents. Cardona en sortí victoriosa. En coneixerem les claus per entendre-ho. Tres anys més tard, al 1714, Cardona resistí fins al final. Mentre la ciutat de Barcelona queia l’11 de setembre de 1714, la fortalesa de Cardona es mantenia dempeus i capitulà el dia 18 de setembre d’aquell any, 7 dies més tard.

El protagonista: Manuel Desvalls i Vergós

En els dos fets històrics esmentats hi intervingué un personatge clau: Manuel Desvalls i de Vergós (El Poal, 1674-Viena, 1774).

Destacat militar català, participà a la Guerra de Successió Espanyola. La seva trajectòria s’inicia al vints anys, quan participà a la Guerra de la Lliga d’Augsburg contra el regne de França amb el grau de capità. Després de la mort de Carles II de Castella fou partidari de l’arxiduc Carles d’Àustria i el 1705 dirigí conjuntament amb el seu germà Antoni Desvalls i de Vergós marquès del Poal l’aixecament austriacista a la l’Urgell i la Segarra.

Vers el 1709 fou nomenant governador del castell de Cardona i amb aquest càrrec dirigí la defensa de la plaça durant el Setge de Cardona (1711). Després de la proclamació de la guerra a ultrança a Barcelona el 9 de juliol de 1714 es mantingué en l’exercici de la governació i refusà entregar la fortalesa tal com li exigien les tropes borbòniques.

La fortalesa de Cardona esdevingué el quarter general de les tropes catalanes que lluitaven a l’interior del Principat de Catalunya contra l’ocupació borbònica. En virtut de la capitulació de Barcelona del 12 de setembre de 1714, el comte de Montemar, exigí la capitulació de Cardona, oferint al seu torn una capitulació per Cardona molt avantatjosa que Felip V declararia nul·la. Fou Desvalls qui la signà, 7 dies més tard a la caiguda de Barcelona.

Pogué amb el seu germà passar a Mataró i s’embarcà rumb a Gènova, per passar des d’allà al regne de Mallorca, encara sota el domini de l’emperador Carles VI.

L’emperador Carles VI el nomenà governador de Gaeta i anys més tard lluità a la guerra d’Hongria contra els turcs, essent ascendit a capità general. La filla de Carles VI l’emperadriu Maria Teresa el nomenà camarlenc i morí a Viena a l’edat de cent anys.

QUÈ VEUREM?

La visita dramatitzada esdevé un interessant passeig pels elements defensius més destacats de la fortalesa de Cardona. Veurem:

 • El Camí Vell.
 • Els baluards de Sant Llorenç, de la Torre i Sant Ambròs.
 • El Camí cobert, el cos de guàrdia, el tall i bateria de Sant Josep.
 • El semibaluard de Sant Sebastià.
 • El recinte cavaller: pati, claustre i la Torre de la Minyona.
 • La Col·legiata de Sant Vicenç

ASPECTES ORGANITZATIUS 

 • La visita dramatitzada pel seu format i continguts és molt recomanable per al públic familiar, grups escolars i entitats de lleure.
 • Hora d’inici: a les 12.00h
 • Punt de trobada:  a l’Oficina de Turisme de Cardona. Està ubicada a l’ Avinguda del Rastrillo s/n). Telèfon de contacte 93 869 27 98.
 • Es prega la màxima puntualitat. Convé estar present amb antel.lació suficient per adquirir l’entrada o bé acreditar-se per tal d’iniciar la visita amb puntualitat.
 • Durada: 1 hora i 30 minuts, aproximadament.
 • Idioma: en català.
 • Preus:
 1. General: 8 euros
 2. Jubilats: 6 euros
 3. De 7 a 16 anys: 5 euros
 4. Gratuïtat: menors de 7 anys

INSCRIPCIONS

Les places són limitades i les entrades es poden adquirir on-line al següent enllaç: http://entrades.cardonaturisme.cat/ca/individual

 • Consells pràctics: portar calçat còmode
 • El recorregut no està adaptat a minusvàlids
 • El tram del Camí Vell del Castell té un pendent important. El paviment en tot el recorregut es troba en perfecte estat
 • Les visites guiades estan organitzades per la Fundació Cardona Històrica i el Museu d’Història de Catalunya.

VOLS UNA VISITA PARTICULAR AMB EL TEU GRUP?

Una visita guiada particular per a tu i el teu grup! Des de la Fundació s’ofereix la possibilitat de concertar el servei de guiatge per a grups concrets  sempre prèvia reserva. Cal que el grup sigui d’un mínim de 25 persones adultes. S’acordarà la data i hora de la visita guiada sempre a conveniència del grup i segons disponibilitat de programació de la Fundació. Contacte de reserves per a grups: Fundació Cardona Històrica (informacio@cardonaturisme.cat / 93 869 24 75).