General

Cardona s’emociona amb l’acte central de la commemoració del Tricentenari

La Col.legiata de sant Vicenç del castell de Cardona va acollir ahir l’acte oficial de cloenda de la commemoració del Tricentenari de 1714 en una celebració que van presidir el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament Núria de Gispert i l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch.

Un espectacle carregat d’una forta simbologia va posar el punt i final als actes commemoratius de Tricentenari de Cardona en una jornada plena d’emotivitat que va recordar els orígens i els fets més destacats de la mil.lenària història de la vila. Els actors Manel Barceló i Núria Clemares van ser els encarregats de donar forma a l’espectacle que, en format de cantata i sota el títol “Cardona, la flama de la resistència” va homenatjar l’heroica resistència que els defensors del castell de Cardona van protagonitzar durant la Guerra de Successió, convertint la fortalesa cardonina en el darrer baluard de les llibertats catalanes.

Sota la direcció de Josep Maria Sauret, l’acte va combinar fragments musicals amb passatges escènics i narratius i va comptar també amb la participació del grup de teatre de Cardona El Traspunt. El moment més emotiu de l’acte va arribar al final quan un infant va donar simbòlicament la flama de la resistència de Cardona a l’alcalde Ferran Estruch i seguidament aquest la va lliurar al president de la Generalitat .

L’acte va omplir a vessar el temple romànic en una intensa jornada que va començar amb el president Mas ovacionat pel públic amb els crits de “President, President”. Hi van ser presents també el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el president d’ERC, Oriol Junqueras, els diputats Josep Turull, Laura Massana, Dionís Guiteras i David Bonvehí; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona; el delegat del Govern a la Catalunya Central i alcalde de Berga, Juli Gendrau, i els alcaldes de Solsona, Sallent i Monistrol de Montserrat, entre d’altres autoritats.

Ferran Estruch i Artur Mas defensen la llibertat del poble de Catalunya a decidir el seu futur

En el torn dels parlaments, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va recordar l’exemple de Cardona en la seva defensa de les constitucions catalanes durant la Guerra de Successió i va definir Cardona com “a símbol de resistència”. Estruch va qualificar d’antidemocràtics aquells que no permeten que es consulti el poble de Catalunya i va brindar al president Mas el seu suport.

Per la seva banda, el president de la Generalitat va defensar “la voluntat de ser” del poble català i va recordar que, després del 1714 Catalunya, lluny de quedar“petrificada”, “va decidir espavilar-se i avançar”. En la seva intervenció, Mas va dir que Catalunya té “un repte democràtic que cal resoldre amb la política, i això és el que a Madrid no volen entendre”. El President va acabar la seva intervenció apel·lant al ferm compromís del Govern de Catalunya amb la democràcia i amb el poble català, i va receptar “determinació, fermesa, habilitat i astúcia. Tot això combinat ens portarà que aquest poble, uns quants segles després, pugui decidir lliurement el seu futur com a nació”, va reblar.

L’acte va finalitzar a l’exterior de la col.legiata quan l’Àliga de Cardona va ballar en honor al president Mas i a les autoritats. Amb el pati ducal ple de gom a gom la Banda de Música de Cardona va interpretar el Cant dels Segadors donant per finalitzat un dels actes més emotius celebrats a Cardona en els darrers anys.

21setw