Exèrcits i armes

Banderer del regiment de la Diputació

Banderer del regiment de la Diputació (imatge del llibre

Aquestes guerres modernes es basaven en les noves estratègies militars en funció de l’evolució tecnològica de l’artilleria i les tècniques d’atac i setge de les places fortes bastides de nou segons els sistemes defensius desenvolupats per la incipient enginyeria militar.

L’any 1711, en plena Guerra de Successió, l’exèrcit austriacista estava format per més de 20.000 soldats anglesos, alemanys, austríacs, holandesos, portuguesos, italians, catalans i d’altres indrets de la península. L’exèrcit borbònic disposava de més de 30.000 soldats, procedents de les Dues Corones: França i Castella. Aquest havia estat reformat durant els anys 1701 i 1704 pel monarca Felip V. L’any 1704 els antics tercios d’infanteria, dragons i cavalleria, existents des de segles abans, foren  640-822 substituïts per la formació francesa del regiment, més reduïda en nombre de tropa que aquells, però més operativa. El coronel era l’oficial que manava un regiment. Tenia la responsabilitat absoluta sobre l’administració i l’economia d’un regiment.

També s’organitzava en regiments l’exèrcit austriacista català. Destacaven en aquest exèrcit els regiments de fusellers de muntanya, que constituïen el gruix més important dels combatents que lluità sota les ordres del Marquès del Poal, comandant en cap de l’exèrcit català l’any 1714. Eren les milícies rurals catalanes i la seva forma de lluita, de la mateixa manera que els sometents, es basava en la guerra de guerrilles, atacant l’exèrcit invasor per allà on menys s’ho esperava.

L’arma més emprada pels soldats de principis del segle XVIII, tant austriacistes com borbònics, era el fusell amb baioneta. Els soldats acostumaven a portar una bossa ventral amb butxaques on guardaven les bales, la pólvora i les pedres fogueres. Sovint també portaven pistoles i armes blanques.

Bombes de la batalla dels Prats de Rei (Museu local)

Bala de plom de la batalla de Talamanca

Bala de plom de la batalla de Talamanca

ELS EXÈRCITS DE CATALUNYA (1713-1714). UNIFORMES, EQUIPAMENTS, ORGANITZACIÓ (Ressenya del llibre)