Catalunya en armes

L’any 1700 moria sense descendència Carles II, últim rei de la dinastia dels Àustria a Espanya, i la seva successió esdevingué un problema de política internacional entre dos pretendents: l’arxiduc Carles d’Àustria i Felip d’Anjou (Felip V). Això provocà una guerra entre les potències europees: La Gran Aliança de l’Haia, formada per Holanda, Anglaterra, Portugal i l’Imperi austríac s’enfrontà a França i Castella (els austriacistes, partidaris de l’arxiduc Carles, contra els borbònics, partidaris de Felip).

Batalla D'Almansa, de Buonaventura Ligli (1709)

La Guerra de Successió (1700-1714) enfrontà també la Corona d’Aragó amb Castella, amb Catalunya en primer nivell. L’any 1705 els austriacistes catalans van signar un pacte d’ajut militar amb Anglaterra (el Pacte de Gènova); des d’aquest moment, la guerra internacional es convertí en una llarga guerra civil peninsular.

L’octubre de 1705, els austriacistes entraren a la ciutat de Barcelona amb l’arxiduc Carles, que fou proclamat com a rei Carles III per la població. Les Balears i el País Valencià seguiren l’exemple de Catalunya i es revoltaren contra Felip V i juraren fidelitat a Carles III. Però, l’any 1707, a la batalla d’Almansa primer i després a Lleida, les tropes borbòniques van vèncer les austriacistes i això precipità el canvi de signe de la guerra. Els austriacistes aconseguiren encara importants èxits militars a l’interior de Catalunya, com les batalles d’Almenar (1710), els Prats de Rei i el setge de Cardona (1711).

L’any 1711 Carles III heretà la corona de l’Imperi austríac i això va conduir les potències europees a signar el Tractat d’Utrecht (1713) que posava fi a la Guerra de Successió i confirmava Felip V com a rei d’Espanya. Des d’aleshores, Catalunya va restar sola davant dels exèrcits borbònics.

L’11 de setembre de 1714 es produí l’assalt final de les tropes borbòniques a la ciutat de Barcelona. Un cop caiguda la capital, només resistia a Catalunya la plaça militar de Cardona, que capitulà el 18 de setembre. Les conseqüències de la Guerra de Successió foren l’ocupació de Catalunya per les tropes borbòniques i la supressió de les institucions catalanes. El Decret de Nova Planta (1716) imposà a Catalunya les institucions i lleis de Castella.

Més informació sobre la Guerra de Successió

Mobilització militar catalana durant la Guerra de Successió (Antonio Espino López)