La celebració de la Diada a Cardona

Flama Permanent

Al vestíbul de l’Ajuntament de Cardona una llàntia encesa permanentment recorda la resistència de la vila de Cardona durant la Guerra de Successió que perdura com a flama perenne en record de la defensa de les llibertats de Catalunya.

Dia 10 de setembre

Ofrena

El vespre de la vigília de la Diada Nacional de Catalunya, l’Ajuntament de Cardona inicia els actes commemoratius dels fets de la Guerra de Successió. L’acte inaugural és l’encesa de la torxa amb la flama  700-505 dumps permanent: al vestíbul de l’Ajuntament, una llàntia encesa ininterrompudament recorda la resistència de la vila de Cardona durant la Guerra de  640-864 Successió. És una iniciativa del Memorial 1714, d’Omnium Cultural, que s’encenia l’any 1994 en motiu del 280è aniversari de la fi de la Guerra, i que perdura com a flama perenne en record de la defensa de les llibertats de Catalunya.

Continua la celebració amb la lectura del manifest del Memorial 1714, davant del monument de l’Onze de Setembre, a la plaça de la Fira. Finalitza la primera part de l’acte amb el discurs de l’il·lustríssim alcalde de Cardona.

Tot seguit se surt en comitiva cap al castell de Cardona, on es realitza l’ofrena floral al baluard de Sant Llorenç en memòria dels defensors del castell en el setge de 1711. L’acte s’acompanya de la lectura d’un text a càrrec d’un dels alumnes d’ensenyament secundari de Cardona i conclou amb amb la interpretació del cant dels Segadors a càrrec de la Banda de Cardona.

Dia 11 de setembre

Celebració de la diada

Els fonaments de l’actual commemoració de la Diada a Cardona hem de trobar-los en les celebracions del segon centenari de la fi de la Guerra de Successió, l’any 1914; aquesta efemèride posaria les bases per a la futura celebració dels “fets de setembre” a la vila ducal.

“Verdaderament, grans i magnificentes són estades les festes centenaries de Cardona. Divinals oficis, missa de campanya, inauguració de la font monumental commemorativa, focs d’artifici, lluminàries i demés actes superaren a les esperançes més optimistes; però un esclat de poble, mai presumit, fou l’acte dels Jocs Florals”.

Monument 11 de Setembre

Monument 11 de Setembre

Aquests celebrats Jocs Florals foren presidits per Leonci Soler i March, que els presentava fervorosament a la vila de Cardona, recordant-ne el seu passat gloriós: “Amb fonda emoció, cardonins,  contemplo sempre vostre alterós castell i’ls emmerletats murs d’aquesta vila on s’escrigueren gloriosíssimes planes de l’historia patria! Al rendir-vos l’homenatge de la meva admiració voldria esplaiar mon cor desgranant l’enfilall de vostres glòries sota les banderes de vostres viscomtes, comtes i ducs, que arribaren a ser senyors del mar, i jamai foren vençuts per terra…”

De la festivitat de 1914, Cardona conserva el record del monument a l’11 de setembre, que commemora la rendició del castell i de la vila de Cardona a les tropes de Felip V, el setembre de 1714. Emplaçada a la Plaça de la Fira, és una font monumental costejada per la colònia cardonina de Barcelona, obra de  l’escultor Josep Campeny.

És en aquest monument on, encara en l’actualitat, el consistori cardoní fa la seva ofrena floral en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, acte que precedeix el discurs institucional, la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya i el galeig dels trabucaires de Cardona. L’acte es clou amb una ballada de sardanes a la Plaça de la Fira.

“Compatricis”, fulletó. Obra reivindicativa de la necessitat de commemoració de la Diada, 1913

Jocs florals de Cardona

Jocs florals de Cardona

Dia 18 de setembre

El vespre del dia 18 de setembre, data de commemoració de la capitulació del castell de Cardona, últim baluard de les llibertats catalanes, al Saló de Sessions de l’Ajuntament es celebra l’acte institucional i una conferència en defensa de la llengua i la identitat catalanes.

L’Associació Cultural 18 de Setembre de Cardona commemora, any rera any, en el marc de l’Aplec del 18 de setembre, els fets històrics succeïts a Cardona durant la Guerra de Successió. Aquest aplec inclou actes político-culturals per tal de recuperar i fomentar la identitat, el pensament polític i la cultura popular catalanes. Els actes s’inicien amb una xerrada històrica i la representació teatral que reconstrueix amb fidelitat històrica la capitulació del castell, seguit d’una solemne baixada de torxes. L’Aplec inclou, també, alguns actes més festius i populars com concerts de música tradicionals, una fira d’entitats, una arrossada popular, bastoners, castellers, una caminada comentada i finalitza amb l’ofrena floral al monument el 18 de setembre.

Baixada de torxes

18 de Setembre

Representació teatral