Els protagonistes

Els cardonins i els catalans

Manuel Desvalls (retrat)

Desvalls, germans: Antoni Desvalls i de Vergós (1666, el Poal-1724, Viena) i Manuel Desvalls i de Vergós (1674, el Poal-1774, Viena) foren dos dels militars catalans més compromesos amb la causa austriacista. El primer, conegut pel títol que ostentava de Marquès del Poal, presidí la Junta de Guerra a partir del juliol de 1713 i fou nomenat comandant en cap de l’exèrcit català a l’exterior de Barcelona. Era coronel de cavalleria del Regiment de Sant Jaume. Manuel Desvalls i de Vergós, el seu germà, fou coronel d’infanteria i, a partir de 1711, governador del castell de Cardona. Resistí el setge borbònic dels mesos de novembre i desembre de 1711, i el setge que li posà el Conde de Montemar a finals d’agost de 1713. Manuel Desvalls signà la capitulació del baluard de Cardona el 18 de setembre de 1714, essent la darrera plaça a Catalunya en capitular. En el camí de l’exili, Manuel Desvalls fou governador de Gaeta (Nàpols), capità general de l’exèrcit austríac i gran camarlenc de l’emperadriu Maria Teresa d’Àustria.

Pere Montaner Ramon i de Sacosta: Fou coronel del Regiment de la Diputació de Catalunya, que formà part de la guarnició del castell de Cardona l’any 1711. Morí lluitant contra les tropes borbòniques el dia 21 de desembre de 1711. Fou enterrat a l’esquerra del campanar de l’església de Sant Vicenç de Cardona.

Celdoni Thomasa: fou notari públic de la vila de Cardona i tinent d’abastiments de la guarnició del castell durant el setge de 1711. Morí poc temps després.

Nicolau Olzina i de Croquella: fill del Doctor Joan Olzina i Martines, va morir en l’exili després d’haver seguit a Carles III fins a la cort imperial”.

Regiments a les ordres del Marquès del Poal

Els aliats

Guido Von Starhembrerg (retrat)

Starhemberg: El mariscal austríac Guido Von Starhemberg fou el generalíssim de les forces aliades al servei de l’arxiduc Carles d’Àustria entre els anys 1708 i 1713. Durant el setge de Cardona de 1711 romangué al quarter general de la Torre de la Manresana de Prats de Rei, on hi estigué des del setembre fins al desembre de 1711, i des d’allí envià destacaments anglesos, austríacs, holandesos, italians i catalans per trencar el setge del castell de Cardona.

James Stanhope

Stanhope, germans: Edward Stanhope fou coronel d’un regiment britànic de 400 granaders, destacats de l’armada aliada. Morí lluitant a la batalla de la Querosa el dia 23 de desembre de 1711. El seu germà, James Stanhope (París,1673-Londres,1721) fou comandant en cap de l’exèrcit anglès a Espanya a partir de 1708, participant en les victòries d’Almenar i de Saragossa, encara que fou capturat l’any 1710 en la batalla de Brihuega. Dedicat a la política britànica, l’any 1717 fou ministre del tresor del Regne Unit.

Sepultura del comte Deck

d’Eck, comte: Christian Friedrich Graf von Eck, comte d’Eck, fou general major dels exèrcits austriacistes, a les ordres del mariscal Guido von Starhemberg. Fou enviat al baluard de Cardona per governar-lo i protegir-lo durant el setge borbònic de l’hivern de 1711. Morí el 2 de febrer de 1712 a l’hospital de Sant Andreu de Manresa com a conseqüència d’una ferida rebuda en la batalla de Cardona. La seva làpida mortuòria es conserva avui en un angle del claustre de la Seu de Manresa.

de la Pathé, baró: Tinent General dels exèrcits aliats, que comandà un destacament en el trencament del setge del castell de Cardona.

Guarnició del castell de Cardona durant la Guerra de Successió

Els Borbònics

Duc de Vendôme

Vendôme, Duc de: Louis Joseph de Bourbon (París,1654-Vinaroz,1712), Duc de Vendôme, fou un general francès que dirigí les tropes borbòniques a l’interior de la península ibèrica a partir de 1710. Aleshores ostentava el càrrec de Mariscal de França. Pel desembre de 1710 tingué dues importants victòries contra l’exèrcit austriacista a Brihuega i Villaviciosa, encara que no aconseguí el seu objectiu d’apoderar-se del castell de Cardona durant el setge de l’hivern de 1711.

Comte de Muret: Tinent general dels exèrcits borbònics. Havent estat Mestre de Camp de Cavalleria i coronel del Regiment de l’Albigeois, dirigí, a les ordres del Mariscal Duc de Vendôme, una columna d’uns 9.500 soldats per assetjar el baluard de Cardona, cosa que no prosperà. Participà també en el setge de Barcelona, a les ordres del Duc de Bèrwick. Morí l’any 1741.

Comte de Melun: Alexandre de Melun, comte de Melun, fou nomenat l’any 1711 brigadier dels exèrcits borbònics del Rei d’Espanya. Morí lluitant a la batalla del setge de Cardona el 22 de desembre de 1711.